Yoff Kau - BodyWorks Studio - Shiatsu

Shiatsu Therapie

Shiatsu Therapie
De definitie van Shiatsu volgens het Japans Ministerie van Gezondheid luidt als volgt: "Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarmede zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren, en specifieke problemen te behandelen."

Bepaalde vormen van massage worden al toegepast sinds het ontstaan van de mensheid. Wanneer iemand pijn voelt zal hij/zij instinctief reageren door op die plaats te wrijven of te drukken met zijn handen. Deze natuurlijke (be-)handeling is de oorsprong van Shiatsu. Shiatsu is met nadruk een behandelvorm die het zelfgenezende vermogen van het lichaam stimuleert.

Het woord Shiatsu is opgebouwd uit twee Japanse woorden Shi en Atsu. Shi betekent vinger en Atsu betekent druk, dus druk uitoefenen met vingers. Shiatsu is afkomstig uit Japan en is gegroeid vanuit Anma (drukpunt- en gewone massage die veelal werd uitgevoerd door blinde masseurs). Deze geneeskunst is oorspronkelijk mee op reis genomen door de Boeddhistische monniken uit Tibet die reisden door Azië en China en onderweg hun wijsheid en kennis hebben overgedragen. Uiteindelijk arriveerde deze kennis in Japan. En daar werd die kennis, zoals zovele zaken, geassimileerd en tot nieuwe hoogte gebracht op een unieke Japanse manier.

Inmiddels zijn er binnen de Shiatsu verschillende stromingen ontstaan, zoals Zen Shiatsu, klassieke Shiatsu, Namikoshi Stijl, medische Shiatsu, Yin Shin Do Shiatsu en ga zo maar door. In elk geval draait het om een vorm van therapie en/of massage die gebruikt maakt van drukpunten en manipulaties. De basis van deze geneeskunst is reeds duizenden jaren oud en heeft veel raakvlakken met de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Gedrukt wordt op punten (tsubo’s) die op de meridianen liggen. Elke meridiaan is verbonden met een belangrijk inwendig orgaan, bijvoorbeeld hart, longen of lever. Er zijn twaalf meridianen en twee vaten. De meridianen zijn ook gekoppeld aan seizoenen, emoties en kleuren. Het behandelen gaat verder dan zomaar een beetje drukken op punten, omdat er veel verschillende factoren zijn om rekening mee te houden. Het zou te ver gaan om het hele systeem gedetailleerd uit te leggen. Wie het leuk vindt om meer te weten te komen kan zelf verder op onderzoek uitgaan op het internet waar een oceaan aan informatie beschikbaar is.

Ik heb zelf mijn opleiding klassieke Shiatsu in Nederland gevolgd en Shiatsu vormt voor mij een waardevol gereedschap waarmee ik mensen kan helpen om te werken aan het harmoniseren en optimaliseren van hun gezondheid binnen gegeven grenzen.

Uitgaand van het systeem van de vijf elementen (aarde, metaal, water, hout en vuur) wordt er gestreefd naar meer harmonie en onbelemmerde stroming van de energie van de organen en dus ook van de mens!
Eigenlijk kijk je niet meer naar klachten en symptomen, maar juist naar de totale mens. Elk mens is uniek en bijzonder en bestaat uit een optelsom van geschiedenis, fysieke gesteldheid, wensen, dromen en allerlei inwendige en externe omstandigheden. Hierin zijn patronen te herkennen, sommige zaken laten hun invloed vooral gelden op de korte termijn, andere weer wat meer op de lange termijn. En de situatie kan elke dag weer nieuw en anders zijn.

Het leuke is dat ik Shiatsu zie als een samenwerking met de cliënt, niet als iets wat ik “doe”, meer als een proces dat ik begeleid en activeer, door gebruik te maken van het potentieel dat al in de cliënt aanwezig is. Ik stop er niets in, ik haal er niets uit, ik duw er gewoon een beetje tegenaan en dan, ja dan gebeurt er iets!!!

Werken met Shiatsu betekent voor de cliënt een aandachtige persoonlijke behandeling die tussen de 60 en 90 minuten kan duren en die als maatwerk wordt aangepast aan de behoeften van de persoon die wordt behandeld. Die één op één aandacht is heel erg prettig en geeft een gevoel van koestering en rust. Omdat lichaam en geest onlosmakelijk verbonden zijn kunnen er subtiele of zelfs opvallende veranderingen gaan plaatsvinden in het lichaam evenals in het leven van de cliënt. De een heeft langer nodig dan de ander, maar er is veel mogelijk met Shiatsu.
Het is belangrijk om te beseffen dat de Shiatsu therapeut geen arts is, hij stelt geen diagnose en hij schrijft geen medicijnen voor. De cliënt komt uit vrije wil om deze therapie te ondergaan en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en lichaam!
Veelal begint de samenwerking tussen behandelaar en cliënt met een gerichte klacht of klachtenpatroon, echter op de lange duur wordt het duidelijk dat ook regelmatig onderhoud aan het lichaam en natuurlijk aan de geest het echte doel is van Shiatsu, zoals zoveel disciplines in de Oosterse Geneeskunst.
Preventie is het belangrijkste uitgangspunt. De behandeling van zich aandienende klachten wordt daardoor makkelijker omdat er meer gewerkt wordt vanuit een situatie van harmonie en er kan dan tijdig worden ingegrepen bij het ontstaan van nieuwe of het terugkeren van oude klachten. De behandelaar leert de cliënt in meerdere opzichten kennen en kan inspelen op de specifieke veranderingen die optreden.

Cadeaubon

Zo kunt u een cadeaubon bestellen:

  • Vul dit formulier in.
  • U ontvangt direct een antwoord per mail.
  • Volg de instructies in die mail om de betaling over te maken.
  • Zodra de betaling is ontvangen zend ik u de cadeaubon als pdf bestand.
  • Deze pdf kunt u uitprinten om de ontvanger ermee te verrassen.

Aanvrager

Naam
Email

Ontvanger

Naam

Cadeaubon

Cadeau

Beveiliging code

Code