Yoff Kau - BodyWorks Studio - Do-In

Do-in

Do-In is ook wel bekend als Meridiaan- of Acu-yoga.sumo worstelaar

Do-In is een zeer oude bewegingskunst die ongeveer 500 jaar voor Christus in China is ontstaan. Daar werd de naam Dao-Yin gebruikt. Dit betekent letterlijk “de weg naar binnen”. Do-In is een verzameling van oefeningen die je gezondheid kan verbeteren door middel van strekkingen van de meridianen (energiebanen verbonden aan de grote organen). Deze worden gecombineerd met zeer bewust ademhalen, dat in alle rust en zeer aandachtig met alle oefeningen wordt geïntegreerd.

Do-In is toegankelijk voor jong en oud, dik en dun en ook voor mensen met fysieke beperkingen. De oefeningen zijn flexibel aan te passen aan de uitdagingen die we allemaal wel eens ervaren in ons leven of die door ziekten of blessures zijn ontstaan. Ook is het speelse en interactieve karakter van Do-In, waarbij sommige oefeningen met twee personen samen moeten worden uitgevoerd, heel uitnodigend en stimulerend.

Zoals veel zaken (tegenwoordig computers en auto’s) werd ook deze oefenvorm overgenomen van de Chinezen en verder ontwikkeld in Japan. Do-In en Shiatsu hebben hun oorsprong in de traditionele Oosterse geneeskunde (de vijf elementen theorie) die er vooral op gericht is om ziekten te voorkomen door het lichaam te ontgiften en te onderhouden door de vijf elementen te harmoniseren. De kringloop van de vijf elementen is altijd in beweging onder invloed van interne en externe invloeden en is dus altijd een werk in uitvoering. De kracht van Do-In als oefenvorm zit vooral in de regelmaat van de uitvoering en de zelfwerkzaamheid. Tien tot dertig minuutjes per dag is al genoeg om echt een verschil te maken in je lijf en je leven.

Ook zie je Do-In terug in alle dojo's (oefenzalen) voor Oosterse vechtsporten. Hier worden de meridianen, acupunctuurpunten en Ki (chi) gebruikt om de vijand te kunnen uitschakelen. Tot voor kort was deze kennis strikt geheim en overdracht buiten de dojo absoluut verboden. Bovendien had en heeft Do-In volgens de oude tradities nog een extra geheim namelijk: het verjongen van je lichaam en het verlengen van je leven.

Do-In is als oefenvorm onlosmakelijk verbonden met Shiatsu. In de traditionele Shiatsu scholen wordt dan ook zonder uitzondering Do-In gedoceerd. Vaak voorafgaand aan de lessen Shiatsu wordt een uurtje Do-In gedaan, om je op te warmen, de geest te scherpen en je energieniveau omhoog te brengen. Het leert je vooral om je eigen Ki te voelen en in balans te brengen en te houden, dit maakt je ook sensitiever voor de energiestromen van een ander.

Door het aannemen van verschillende houdingen worden de meridianen (energiekanalen) gestrekt en de ademhaling en geest worden samengebracht tot een vloeiend geheel. Dit stelt het lichaam in staat om blokkades in de energiestroom op te lossen, energie op te slaan en vocht, Ki en onmisbare voedingsstoffen naar alle uithoeken van het lichaam te vervoeren om deze te voeden. Het helpt je lichaam ook om sneller afvalstoffen af te voeren waar dit nodig is. Bij een Shiatsu behandeling worden vaak specifieke Do-In oefeningen als ondersteuning voor thuis meegegeven in de vorm van huiswerk aan de cliënt.

Do-In heeft zich voor ontelbare aantallen mensen bewezen met een gunstig effect op: de ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, de spieren, het endocriene- en het immuunsysteem. En een leuke bijkomstigheid (niet onbelangrijk) is dat lange soepele spieren slanker tonen!! Behalve meer harmonie in het lichaam bevordert Do-In mentale stabiliteit waardoor de organen niet onnodig belast worden.

Do-In vertoont veel overeenkomsten met Yoga, maar het is niet hetzelfde. Het doel dat wordt nagestreefd is echter wel hetzelfde: jezelf harmonieus en gezond verder ontwikkelen en een hogere kwaliteit van leven nastreven binnen jouw eigen grenzen.

De Bodyworks Studio verzorgt momenteel Do-In lessen in Den Haag,
bij Yoga- en Gezondheidscentrum Corazón, Goudenregenstraat 89,
op zondagmorgen van 10:30 tot 12:00 uur.

Je kunt op verschillende manieren gebruikmaken van de lessen, namelijk maandkaart, tienrittenkaart, losse lessen, maar natuurlijk eerst een proefles!

Meer Do-In

Zomer Do-In

In juli en augustus (of misschien al in juni als het weer gunstig is) zijn de lessen "los" (geen maandkaart of tienrittenkaart), gaan we zoveel mogelijk naar het strand om de do-in te ervaren en is nog altijd iedereen welkom. Bij slecht weer gewoon in de Studio bij Corazon. Bij goed weer (vantevoren even bellen) verplaatsen wij ons naar het strand van Kijkduin. Wij verzamelen dan om 10:15 bij Strandtent 14. Lessen zijn op het strand 7 euro per keer.

Kom het eens uitproberen!
In de maand september zijn de proeflessen gratis dus grijp je kans om kennis te maken met het opdoen van nieuwe energie en de heerlijke ontspanning van Do-In.

Do-In foto's

Lekker elkaars schouders even losmaken op het strand van Karpathos als onderdeel van onze warming up.

do-in beach

Het verblijf in 3 Dolphins in Lefkos maakte de vakantie tot iets heel bijzonders!
Ik kan niet wachten tot volgend jaar! Echt de moeite waard!